Pages

Tuesday, 6 December 2016

Ползи от четенето [Блогмас #6]

Хей хей :)

Днес много се чудех на каква тема да пиша, тъй като цял ден учих лекции и не ми остана много свободно време. Затова се спрях на нещо много интересно и полезно, а именно какви са ползите от четенето. Всички можем да се съгласим, че е много приятно и ни отвежда в различни светове, но има ли нещо повече, от което можем да се възползваме?

1. Четенето успокоява
Стресирани ли сте? Вземете книга в ръка и започнете да четете. Учени от университета в Съсекс са открили, че четенето е по-отпускащо от слушане на музика, разходка или чаша чай. На участниците в проучването им е отнело само 6 минути да се отпуснат, четейки, и кръвното им налягане да спадне.

2. Четенето подпомага добрия сън
Много експерти по съня съветват хората да си изградят вечерна рутина, която да следват, за да могат да подготвят мозъка и тялото си за сън. Четенето на нощна лампа е иделаен начин да постигнете този ефект.

3. Четенето поддържа мозъка стимулиран
Хора, които са чели редовно през живота си, показват забавен когнитивен упадък. Четенето играе ролята на ментални упражнения за мозъка.

4. Забавя развитието на Алцхаймер
Има научни доказателства даже, че редовното четене може да помогне за забавяне и намаляване на симптомите на болестта Алцхаймер.

5. Увеличава нивата на креативност

+ Повишава концентрацията

+ Развива писателски умения

Надявам се да ви е била интересна публикацията.

Усмивки и панди,
Криси

п.п. доза коледност

No comments:

Post a Comment